Γιορτή Απελευθέρωσης της Χίου (2014)

ΕΠΑΛ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ                      ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΤ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15

Ο εορτασμός της 11ης Νοεμβρίου 1912

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

 ?Ωραίο νησί και λέγοντας, μονάχα τ' όνομά σου,

με περεχούν τ' ανθόνερα και τα ροδόσταμά σου?!

Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 εορτάστηκε στο αμφιθέατρο του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΤ και του ΕΠΑΛ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ η επέτειος της απελευθέρωσης της Χίου από τον Οθωμανικό ζυγό που έγινε στις 11 Νοεμβρίου του 1912.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκτός από τους μαθητές και τους καθηγητές, φοιτητές και διοικητικά στελέχη της ΑΕΝ, γονείς, εκπρόσωποι των πολιτικών θεσμών και των σωμάτων ασφαλείας του νησιού αλλά και εκπρόσωποι του Ιδρύματος Διαμαντή Πατέρα.

Η γιορτή ξεκίνησε στις 11 πμ με το παραδοσιακό τραγούδι: "Τρίπατος Νενητούσικος (Πέρασμα στη Χίο)"και το Απολυτίκιο των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, που είναι και οι πολιούχοι της Χίου.

    Το ιστορικό πλαίσιο εκείνης της περιόδου καθώς και το χρονικό των γεγονότων της απελευθέρωσης παρουσίασαν οι μαθήτριες Κομνηνάρη Αθανασία, Λύκου Γεωργία, Μελέκου Ευαγγελία και Περράκη Καλλιόπη και η παρουσίαση έγινε σε πεζό και έμμετρο λόγο ταυτόχρονα.

Απαγγέλθηκαν, επίσης, ποιήματα και αναγνώσθηκαν πεζά κείμενα, καθώς και μαρτυρίες και αποσπάσματα από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια του νησιού και προβλήθηκαν εικόνες και video σχετικά με τη Χίο και την ιστορία της.

Η ερασιτεχνική χορωδία του σχολείου τραγούδησε στη συνέχεια το τραγούδι "Ωραίο νησί" καθώς και τον Εθνικό Ύμνο.

Στο τέλος της εκδήλωσης παραδόθηκαν οι σημαίες στους σημαιοφόρους:     Περράκη Καλλιόπη (Γυμνάσιο), Ζωγράφου Δήμητρα (Λυκειακές τάξεις) και Ντανιλέφσκι Ευγένιο (ΕΠΑΛ), για την μαθητική παρέλαση της επόμενης ημέρας.

το πρόγραμμα της γιορτής

ΥΠΕΡ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ (Το ιστορικό-χρονικό της 11ης Νοεμβρίου 1912)

Το απολυτίκιο των αγίων Μηνά Βίκτωρος και Βικεντίου - Ποιήματα και τραγούδια της γιορτής.

φωτογραφίες